Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Ετοιμάζεται ψευδοένωση της Εκκλησίας με τον παπισμό;

Στο πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων ΑΜΗΝ διαβάζουμε τα παρακάτω άκρως ανησυχητικά (ή μήπως κατά φαντασίαν ανησυχήσαμε;):

Ιεροσολύμων Θεόφιλος: Έχουμε ηθική υποχρέωση να εργαζόμαστε προς αποκατάσταση της ενότητας μεταξύ των δύο Εκκλησιών

Την ερχόμενη Κυριακή [25 Μαΐου 2014] στα Ιεροσόλυμα θα συναντηθούν στα Ιεροσόλυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος, ύστερα από πρόταση του πρώτου.
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο οποίος εγκαινίασε τον ναό της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Λευκωσία, σε αποκλειστική δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι η σημασία της επικείμενης συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο «έγκειται στο ότι έρχεται να επικυρώσει και να ενισχύσει την πορεία, που χάραξαν το 1964 οι προκάτοχοι τους Αθηναγόρας και Παύλος Στ'. Εκείνη η συνάντηση ήταν σημαντικότατη, δεδομένου ότι τότε ήρθησαν τα αναθέματα μεταξύ των Εκκλησιών (Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική) Ανατολής και Δύσης. Η συνάντηση εκείνη συνέβαλε στην προώθηση του θεολογικού διαλόγου. Ο διάλογος προχώρησε αρκετά και έχουν ξεπεραστεί οι προκαταλήψεις και το μίσος».
Σήμερα, σημειώνει, επικρατεί ευνοϊκό κλίμα, το οποίο βοηθά στην συνέχιση του διαλόγου για να οδηγήσει τις δύο Εκκλησίες στην ενότητα και στο κοινό ποτήριο. «Εμείς ως πιστοί του Ευαγγελίου έχουμε ηθική υποχρέωση να εργαζόμαστε προς αποκατάσταση της ενότητας μεταξύ των δύο Εκκλησιών».
Κατά την εκτίμηση του Πατριάρχη Θεόφιλου δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση Αθηναγόρα- Παύλου Στ΄ έγινε στα Ιεροσόλυμα και στην ίδια πόλη θα συναντηθούν μετά από 50 χρόνια οι ηγέτες της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. «Ο τόπος των συναντήσεων αυτών δεν είναι τυχαίος, δεδομένου ότι η Ιερουσαλήμ είναι η κοινή πηγή της χριστιανικής πίστεως, αλλά σε τελευταία ανάλυση είναι και η κοινή πηγή τριών θρησκειών, του ιουδαϊσμού, του χριστιανισμού και του ισλάμ. Επιπλέον, είναι ο τόπος, όπου συναντώνται οι πιστοί και των τριών αυτών θρησκειών. Συνεπώς, η Ιερουσαλήμ αποτελεί το ορατό σημείο της ιεράς ιστορίας , η οποία ξεκινά από το Σινά με τον προφήτη Μωϋσή και κορυφώνεται με το Σταυρικό πάθος και την Ανάσταση του Χριστού στα Ιεροσόλυμα», εξηγεί και σημειώνει: «Αυτό σημαίνει ότι η ιερά ιστορία θα καταλήξει στα Ιεροσόλυμα, διότι η "εσχάτη ημέρα θα λάβει χώρα εν τόπω και χρόνω". Τον χρόνο δεν τον γνωρίζουμε , τον τόπο όμως τον γνωρίζουμε, είναι τα Ιεροσόλυμα».
Ο Πατριάχης Θεόφιλος υπογράμμισε ότι η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας είναι πλέον δεδομένο ότι θα συγκληθεί το 2016, όπως αποφάσισαν οι Προκαθήμενοι των περασμένο Μάρτιο στο Φανάρι. 

*****
Διαβάζουμε επίσης (εδώ):
Ειδική ιστοσελίδα για τη συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη και Πάπα

του Αντώνη Τριανταφύλλου
18 Μαρτίου 2014, 18:09

Στον «αέρα» του διαδικτύου βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες ειδική ιστοσελίδα της Επιτροπής Ενημέρωσης της Γενικής Συνέλευσης των Καθολικών Κοινοτήτων των Αγίων Τόπων που προετοιμάζουν την επίσημη προσκυνηματική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στους Αγίους Τόπους στις 24-26 Μαΐου.
Φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την πρώτη συνάντηση του Πάπα Παύλου Στ' και του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα στα Ιεροσόλυμα, με την οποία εγκαινιάσθηκε μια νέα περίοδος επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα στην Ρωμαιοκαθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Οι διάδοχοί τους, Πάπας Φραγκίσκος και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ανάμνηση της ιστορικής εκείνης συνάντησης προγραμματίζουν να συναντηθούν στους Αγίους Τόπους στα τέλη Μαΐου.
Στην αρχική σελίδα του ειδικού διαδικτυακού τόπου για τη συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη και Πάπα κυριαρχούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ιστορική συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλος Στ' το 1964, αλλά και από την συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο στη Ρώμη το 2013.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε επίπεδο συμβολισμού υπάρχει και στο λογότυπο που επελέγη. Σε αυτό παρουσιάζονται σε εικονογραφική σύνθεση ο Άγιος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος των Αποστόλων να ασπάζεται τον αδελφό του Σίμωνα-Πέτρο τον δεύτερο κατά την κλήση από τους Μαθητές του Ιησού. Και οι δυο τους επιβαίνουν σε μια βάρκα που φέρει ιστίο σε σχήμα σταυρού. Τη σύνθεση στέφει η φράση Ut unum sint/ ίνα ώσιν έν, (ἵνα πάντες ἓν ὦσι, καθὼς σύ, πάτερ, ἐν ἐμοὶ κἀγὼ ἐν σοί, ἵνα καὶ αὐτοὶ ἐν ἡμῖν ἓν ὦσιν, ἵνα ὁ κόσμος πιστεύσῃ ὅτι σύ με ἀπέστειλας-Ιών.17-21) χωρίο από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, όπου περιγράφεται η Αρχιερατική προσευχή Του Ιησού Στον Ουράνιο Πατέρα για την ενότητα των μαθητών Του.
Το λογότυπο εκφράζει τη διάθεση ενότητας της Εκκλησίας, παρουσιάζοντας τους δυο πρώτους μαθητές του Ιησού, τους ιδρυτές των Εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης και της Ρώμης, να εναγκαλίζονται μέσα στη νοητή ολκάδα της Εκκλησίας που φέρει ιστίο σε σχήμα σταυρού. Το πανί της βάρκας είναι φουσκωμένο συμβολίζοντας την πνοή του αγίου Πνεύματος που κατευθύνει τη ζωή της Εκκλησίας. 

Το σχόλιό μας: Τι γίνεται εδώ, άγιοι πατέρες και αδελφοί; Ετοιμάζεται κάτι πίσω απ' την πλάτη μας;
Ως δύο ακόμη σχόλια, οι αναρτήσεις μας:

Η επικείμενη συνάντηση των Ιεροσολύμων (Πάπα & Πατριάρχη, 25 Μαΐου 2014) 
Σχόλια στη δήλωση του Οικουμ. Πατριάρχη «δεν προδίδουμε την Ορθοδοξία - δεν είμαστε οικουμενιστές»...
Οι ορθόδοξες ρίζες της Δύσης ως παράγοντας πανευρωπαϊκής ενότητας (για όποιον αναρωτιέται τι το κακό υπάρχει σε μια ένωση των Εκκλησιών όπως αυτή που υπαινίσσονται τα παραπάνω)

Και:
Ο Πειραιώς Σεραφείμ για την προετοιμαζόμενη Πανορθόδοξο Σύνοδο
Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός για την προετοιμαζόμενη Πανορθόδοξο Σύνοδο

Δεν υπάρχουν σχόλια: